SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/019 | 4024 Debrecen, Csapó u. 29-35.

Intézmény logo

Debreceni SZC Vegyipari Technikum

HírekKözérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek

2024. szept. 16.


DSZC Vegyipari

    Az Ózon Világnapja

    Ma az Ózon Világnapjáról emlékezünk meg, amelyet minden évben szeptember 16-án tartunk. Az ENSZ Közgyűlése 1994. szeptember 16-át az Ózonréteg Védelmének Nemzetközi Napjává nyilvánította.

    Az Ózon Világnapja

    Iskolánk elkötelezett a fenntarthatóság mellett. Fontos számunkra a környezetünk védelme, így a mai napon tanulóink és oktatóink is megemlékeznek Ózon Világnapjáról. 

    Az ózonréteg jelentősége 

    Az ózonréteg olyan, mint a Föld napszemüvege. A Föld egy hatalmas napszemüveget visel, hogy megvédje magát a Nap káros sugaraitól! 

    Az ózonréteg a talajtól 60-90 km magasságban, a sztratoszférában található, és ózonmolekulák, - 3 atomos (O₃) oxigén molekulák - alkotják. Ez a réteg nyeli el a Nap káros ultraibolya (UV) sugárzásának nagy részét, különösen az UV-B és UV-C sugarakat. 

    • Érdekességek az ózonról 
    • Ózon a természetben:Villámláskor is keletkezik ózon, ezért vihar után gyakran érezhetjük jellegzetes szagát. 
    • Ózon a városokban:Sajnos a városi levegőben is találhatunk ózont, de ez nem az ózonréteg része. A forgalmas utak közelében keletkezik, és károsítja a tüdőnket.  
    • Ózon az irodákban:Fénymásoló berendezések használata során is keletkezik ózon. A régebbi típusú készülékek használata, ill. nagy mennyiségű másolat készítése esetén ajánlott a helyiségek alapos szellőztetése. 
    • Ózon és a klímaváltozás:Az ózonréteg védelme fontos a klímaváltozás elleni küzdelemben is, mivel az ózonréteget károsító anyagok üvegházhatású gázok is. 
    • Ózon a hűtőben:Régen a háztartási hűtőszekrényekben is ózonréteget károsító hűtőközeget használtak. Ma már szerencsére -ahogy a dezodorokban is- más megoldásokat alkalmaznak. 
    • Ózon és a medúzák:Egyes tudósok szerint az ózonréteg vékonyodása miatt a medúzák egyre sűrűbben jelennek meg az óceánokban. 
    • Ózon és a napégés:Tudnunk kell azt is, hogy ha túl sokat süttetjük magunkat a napon, még az ózonréteg sem tud megvédeni bennünket a leégéstől.

    A kép forrása: https://pngmagic.com/

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Tanulásmódszertani hét I 2024

    Tanulásmódszertani hét I 2024

    A tanévet iskolánk tanulásmódszertani héttel kezdte.

    2024. szept. 12.


    Összmagyar Középiskolás Tábor

    Összmagyar Középiskolás Tábor

    A Vegyipari Technikum 20 tanulója kapott az idén nyáron lehetőséget arra, hogy részt vegyen a Rákóczi Szövetség szervezésében megvalósuló Összmagyar Középiskolás Táborban.

    2024. szept. 4.


    DSZC Vegyipari

    Vecsirta 2024

    Vecsirta 2024

    Az idei tanévben is megrendeztük iskolánkban az immáron hagyományosnak mondható Vecsirta tábort augusztus 12-14. között, melyben a kilencedikes tanulóknak volt lehetőségük megismerkedniük egymással osztály és évfolyam szinten is.

    2024. aug. 26.


    DSZC Vegyipari


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Vegyipari Technikum

    4024 Debrecen, Csapó u. 29-35.

    Telefon: +36 52 503 260 (Iskolai ügyintézés)

    E-mail: info@vegyipari.hu

    OM azonosító: 203033/019

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002425


    2024Debreceni SZC Vegyipari Technikum