SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/019 | 4024 Debrecen, Csapó u. 29-35.

Intézmény logo

Debreceni SZC Vegyipari Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. febr. 29.


DSZC Vegyipari

    Karrierhét a Vegyipariban

    A Debreceni Szakképzési Centrum iskoláiban megvalósuló karrierheteknek a vezérgondolatai: vállalati partnerekkel való ismerkedés, karriertervezés, pályaorientáció. A programsorozat a Debreceni SZC Vegyipari Technikumban zajlik a héten.

    Karrierhét a Vegyipariban

    A Karrierhét nevű programsorozat, hagyományteremtő szándékkal a Debreceni Szakképzési Centrum kezdeményezésére mind a 11 intézményében megvalósul, azzal a céllal, hogy iránymutatásként szolgáljon a jövőre nézve. Tanulóink és oktatóink a hét során számos interaktív előadáson szerezhetnek élményeket és ismerhetik meg még közelebbről Debrecen város gazdaságát. A cél, hogy minden iskolában legyen egy olyan hét, amikor interaktív programok, önfejlesztő előadások várják a fiatalokat, amelyek hozzásegíthetik őket a régióban rájuk váró karrierlehetőségek megismerésére.

    Ez a hét az iskolák életében kifejezetten élményekkel és újdonságokkal teli. A centrumvezetés célja a karrierhét megálmodásakor az volt, hogy egy olyan programsorozatot valósíthassanak meg az iskolák, ahol hasznosítható tudást szerezhetnek a diákok a jövőbeni karrierjükre vonatkozóan. A hét ötletét a centrum adja, de tartalommal az iskola tölti fel, annak érdekében, hogy a tanulók minél alaposabban megismerjék és felfedezzék a szakmájukban rejlő lehetőségeket.

    A héten számos interaktív előadás várja a gyerekeket a Vegyipariban, elsajátíthatják az önéletrajzírási technikákat is, de üzemlátogatás is bekerült a témahét programtervébe. Szerdán a városvezetés képviseletében Dr. Barcsa Lajos érkezett előadni a tanulóknak Debrecen város karrierlehetőségeiről, gazdaságáról, ezzel is támogatva karriertervezésüket. Az eseményen elsőként Szabó Zoltán, a Debreceni SZC Vegyipari Technikum igazgatója köszöntötte a diákokat, elmondta, hogy sok lehetőséggel bír az intézményben zajló karrierhét, egymásnak adják a kilincset a céges partnerek az iskolában, amelynek segítségével a Vegyipari tanulói megismerhetik a különböző karrierlehetőségeket, és megbizonyosodhatnak róla, hogy jó helyen vannak. A szerdai esemény pedig kiemelten különleges, hiszen most a városvezetés, a Debreceni Egyetem és a Debreceni Szakképzési Centrum vezetése érkezett az iskolába, hogy a vegyipar jelentőségéről, szerepéről, az abban rejlő lehetőségekről tanácskozzanak.

    Dr. Barcsa Lajos alpolgármester az eseményen előadását egy rövid történeti áttekintéssel kezdte. Elmondta, a napjainkat meghatározó új gazdaságfejlesztési vonal elindítása azzal a céllal indult, hogy amennyire lehet, itt tartsa a munkaerőt, itt találjanak megélhetést a fiatalok, és a boldogulástért ne kelljen Budapestre vagy Nyugat-Európába elmenniük a cívisvárosból, a munkalehetőségek hiánya miatt. Az alpolgármester rámutatott, hogy már a 2010-es években is élhető város volt Debrecen, de a munkalehetőségek növelése érdekében a városvezetés célként tűzte ki, hogy a már itt lévő vállalatok, cégek mellé újabbakat csábítsanak a városba. Egyrészt, hogy minél több betöltendő pozíció jöjjön létre, másrészt pedig az iparűzési adó mértékének lehetséges növekedése miatt. A célok a következőképpen alakulnak: 2014 – 2020 Gazdaságfejlesztés; 2021 – 2030 Városfejlesztés.

    A korábbi években a gazdaság szerepe nem volt annyira meghatározó, ez folyamatosan pozitív irányba változik. 2020-ban az ipari termelés az egész országot tekintve Hajdú-Bihar megyében 2,8% volt. Ez 2030-ra akár 16%-ra is emelkedhet, annak köszönhetően, hogy azok a befektetők érkeznek a városba, akiket már bejelentettünk és akiket majd bejelenteni fogunk. Ez az arány már azt jelentheti majd, hogy a megyénk teljesítménye meghaladhatja a budapestit is.

    A jelenlegi adatok szerint csaknem 20 ezer munkahely jön létre 2030-ig, még 15 ezer a mostani fiatalokra vár. A városvezetés célja, hogy debreceni diákok tölthessenek be ezekből minél többet. Az alpolgármester méltatta a Debreceni Szakképzési Centrum erőfeszítéseit, miszerint a DSZC folyamatosan stratégiai megállapodásokat köt, hogy keretet biztosítson a gyerekek vállalatoknál való fejlődésének, valamint azért is, hogy a városi törekvéseket elősegítse.

    Fontos az oktatásfejlesztés és a különböző fenntarthatósági törekvések biztosítása – erre is rámutatott Dr. Barcsa Lajos. Annak érdekében, hogy Debrecen élhető hely legyen, különböző programokat valósít meg a város. Az alpolgármester említette a kultúra támogatását, a Csokonai Nemzeti Színház felújítását, a Civaqua-programot, a már megvalósult és tervezett napelemparkokat, valamint a fenntartható zöld tömegközlekedésre való törekvést is. Felhívta a figyelmet, hogy a pályakezdő fiatalok számára a város bérlakásprogramot tervez megvalósítani a jövőben.

    A karrierhét szerdai programja az iskolában egy pódiumbeszélgetéssel folytatódott, szó volt a vegyipar szerepéről a városban, pl. gyógyszeripar, kutatásfejlesztés, másrészt az elmúlt időszakban ideérkezett vállalatok által képviselt zöldenergia területéről is. Az Egyetem részéről a kutatásfejlesztés, a kutatóközpontok megléte került szóba. Elhangzott, hogy a Vegyipariból sok diák kerül ki, akiket az Egyetem képviselete kiválónak lát. A vegyipar perspektivikusan fejlődő terület – erről is beszéltek a felszólalók. Szilágyi Sándor főigazgató úgy véli, hogy az ország egyik legjobbja a Debreceni SZC Vegyipari Technikum, és felhívta a figyelmet az okleveles technikusi képzés lehetőségeire, valamint a duális képzés előnyeire.

     

    GALÉRIA

    Karrierhét 2024

    DSC_0071.jpg
    DSC_0169.jpg
    DSC_0143.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    75 éves  a Debreceni SZC Vegyipari Technikum – legendás vezetők az intézmény élén

    75 éves a Debreceni SZC Vegyipari Technikum – legendás vezetők az intézmény élén

    Az 1950/1951. tanévben kezdte meg működését a Debreceni Vegyipari Technikum. 1950. szeptember 1-jén 132 tanuló vett részt a Debreceni 3. sz. Vegyipari Technikum első tanévnyitóján. 2025. szeptember 1-jén 820 diák sorakozott fel az ünnepségen. A tanulói létszám növekedése indikátora a magyarországi vegyipar fejlődésének, egyben az intézménnyel szemben szaporodó ipari elvárásoknak is.

    2025. dec. 31.


    DSZC Vegyi

    Lázas küzdelem a matematika versenyen

    Lázas küzdelem a matematika versenyen

    Izgatott versenyzők lázas zsibongása töltötte meg a fizika előadónkat november 13. délutánján.

    2025. nov. 14.


    DSZC Vegyi

    Sikeres pályázat – új eszközök az analitikában

    Sikeres pályázat – új eszközök az analitikában

    Örömmel osztjuk meg, hogy iskolánk a Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítványa pályázatán Szabó Norbert igazgatóhelyettes pályázatával 4 millió forintos támogatást nyert el! A DSZC pedig kiegészítette az összeget, hogy minél modernebb eszközparkja lehessen intézményünknek.

    2025. nov. 14.


    DSZC Vegyi


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Vegyipari Technikum

    4024 Debrecen, Csapó u. 29-35.

    Telefon: +36 52 503 260 (Iskolai ügyintézés)

    E-mail: info@vegyipari.hu

    OM azonosító: 203033/019

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002425


    2025Debreceni SZC Vegyipari Technikum