SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/019 | 4024 Debrecen, Csapó u. 29-35.

Intézmény logo

Debreceni SZC Vegyipari Technikum

HírekKözérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek

2024. febr. 29.


DSZC Vegyipari

    Karrierhét a Vegyipariban

    A Debreceni Szakképzési Centrum iskoláiban megvalósuló karrierheteknek a vezérgondolatai: vállalati partnerekkel való ismerkedés, karriertervezés, pályaorientáció. A programsorozat a Debreceni SZC Vegyipari Technikumban zajlik a héten.

    Karrierhét a Vegyipariban

    A Karrierhét nevű programsorozat, hagyományteremtő szándékkal a Debreceni Szakképzési Centrum kezdeményezésére mind a 11 intézményében megvalósul, azzal a céllal, hogy iránymutatásként szolgáljon a jövőre nézve. Tanulóink és oktatóink a hét során számos interaktív előadáson szerezhetnek élményeket és ismerhetik meg még közelebbről Debrecen város gazdaságát. A cél, hogy minden iskolában legyen egy olyan hét, amikor interaktív programok, önfejlesztő előadások várják a fiatalokat, amelyek hozzásegíthetik őket a régióban rájuk váró karrierlehetőségek megismerésére.

    Ez a hét az iskolák életében kifejezetten élményekkel és újdonságokkal teli. A centrumvezetés célja a karrierhét megálmodásakor az volt, hogy egy olyan programsorozatot valósíthassanak meg az iskolák, ahol hasznosítható tudást szerezhetnek a diákok a jövőbeni karrierjükre vonatkozóan. A hét ötletét a centrum adja, de tartalommal az iskola tölti fel, annak érdekében, hogy a tanulók minél alaposabban megismerjék és felfedezzék a szakmájukban rejlő lehetőségeket.

    A héten számos interaktív előadás várja a gyerekeket a Vegyipariban, elsajátíthatják az önéletrajzírási technikákat is, de üzemlátogatás is bekerült a témahét programtervébe. Szerdán a városvezetés képviseletében Dr. Barcsa Lajos érkezett előadni a tanulóknak Debrecen város karrierlehetőségeiről, gazdaságáról, ezzel is támogatva karriertervezésüket. Az eseményen elsőként Szabó Zoltán, a Debreceni SZC Vegyipari Technikum igazgatója köszöntötte a diákokat, elmondta, hogy sok lehetőséggel bír az intézményben zajló karrierhét, egymásnak adják a kilincset a céges partnerek az iskolában, amelynek segítségével a Vegyipari tanulói megismerhetik a különböző karrierlehetőségeket, és megbizonyosodhatnak róla, hogy jó helyen vannak. A szerdai esemény pedig kiemelten különleges, hiszen most a városvezetés, a Debreceni Egyetem és a Debreceni Szakképzési Centrum vezetése érkezett az iskolába, hogy a vegyipar jelentőségéről, szerepéről, az abban rejlő lehetőségekről tanácskozzanak.

    Dr. Barcsa Lajos alpolgármester az eseményen előadását egy rövid történeti áttekintéssel kezdte. Elmondta, a napjainkat meghatározó új gazdaságfejlesztési vonal elindítása azzal a céllal indult, hogy amennyire lehet, itt tartsa a munkaerőt, itt találjanak megélhetést a fiatalok, és a boldogulástért ne kelljen Budapestre vagy Nyugat-Európába elmenniük a cívisvárosból, a munkalehetőségek hiánya miatt. Az alpolgármester rámutatott, hogy már a 2010-es években is élhető város volt Debrecen, de a munkalehetőségek növelése érdekében a városvezetés célként tűzte ki, hogy a már itt lévő vállalatok, cégek mellé újabbakat csábítsanak a városba. Egyrészt, hogy minél több betöltendő pozíció jöjjön létre, másrészt pedig az iparűzési adó mértékének lehetséges növekedése miatt. A célok a következőképpen alakulnak: 2014 – 2020 Gazdaságfejlesztés; 2021 – 2030 Városfejlesztés.

    A korábbi években a gazdaság szerepe nem volt annyira meghatározó, ez folyamatosan pozitív irányba változik. 2020-ban az ipari termelés az egész országot tekintve Hajdú-Bihar megyében 2,8% volt. Ez 2030-ra akár 16%-ra is emelkedhet, annak köszönhetően, hogy azok a befektetők érkeznek a városba, akiket már bejelentettünk és akiket majd bejelenteni fogunk. Ez az arány már azt jelentheti majd, hogy a megyénk teljesítménye meghaladhatja a budapestit is.

    A jelenlegi adatok szerint csaknem 20 ezer munkahely jön létre 2030-ig, még 15 ezer a mostani fiatalokra vár. A városvezetés célja, hogy debreceni diákok tölthessenek be ezekből minél többet. Az alpolgármester méltatta a Debreceni Szakképzési Centrum erőfeszítéseit, miszerint a DSZC folyamatosan stratégiai megállapodásokat köt, hogy keretet biztosítson a gyerekek vállalatoknál való fejlődésének, valamint azért is, hogy a városi törekvéseket elősegítse.

    Fontos az oktatásfejlesztés és a különböző fenntarthatósági törekvések biztosítása – erre is rámutatott Dr. Barcsa Lajos. Annak érdekében, hogy Debrecen élhető hely legyen, különböző programokat valósít meg a város. Az alpolgármester említette a kultúra támogatását, a Csokonai Nemzeti Színház felújítását, a Civaqua-programot, a már megvalósult és tervezett napelemparkokat, valamint a fenntartható zöld tömegközlekedésre való törekvést is. Felhívta a figyelmet, hogy a pályakezdő fiatalok számára a város bérlakásprogramot tervez megvalósítani a jövőben.

    A karrierhét szerdai programja az iskolában egy pódiumbeszélgetéssel folytatódott, szó volt a vegyipar szerepéről a városban, pl. gyógyszeripar, kutatásfejlesztés, másrészt az elmúlt időszakban ideérkezett vállalatok által képviselt zöldenergia területéről is. Az Egyetem részéről a kutatásfejlesztés, a kutatóközpontok megléte került szóba. Elhangzott, hogy a Vegyipariból sok diák kerül ki, akiket az Egyetem képviselete kiválónak lát. A vegyipar perspektivikusan fejlődő terület – erről is beszéltek a felszólalók. Szilágyi Sándor főigazgató úgy véli, hogy az ország egyik legjobbja a Debreceni SZC Vegyipari Technikum, és felhívta a figyelmet az okleveles technikusi képzés lehetőségeire, valamint a duális képzés előnyeire.

     

    GALÉRIA

    Karrierhét 2024

    DSC_0071.jpg
    DSC_0169.jpg
    DSC_0143.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny

    Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny

    Az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos, Kárpát-medencei döntőjén Dalanics Dea, a DSZC Vegyipari Technikum tanulója első díjas, és elnyerte a Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma különdíját.

    2024. okt. 24.


    DSZC Vegyipari

    TECHCSAJOK

    TECHCSAJOK

    A Debreceni SZC Vegyipari Technikum lány tanulói (437 fő) a TECHCSAJOK rendezvényen vettek részt a HALL-ban.

    2024. okt. 21.


    DSZC Vegyipari

    Diákcsere program a csehországi Brnoban

    Diákcsere program a csehországi Brnoban

    A Vegyipari Technikum 15 tanulója diákcsere program keretében egy igen tartalmas és sikeres hetet töltött a csehországi Brnoban szeptember 25-október 2 között.

    2024. okt. 18.


    DSZC Vegyipari


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Vegyipari Technikum

    4024 Debrecen, Csapó u. 29-35.

    Telefon: +36 52 503 260 (Iskolai ügyintézés)

    E-mail: info@vegyipari.hu

    OM azonosító: 203033/019

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002425


    2024Debreceni SZC Vegyipari Technikum